Saturday, July 9, 2011

: : Mencintai tak beerti memiliki : :

Kau menghulurkan salam perkenalan
melalui sahabatku,iaitu sepupumu
ketika itu kita masih lagi di bangku sekolah
maka,bermulalah perkenalan antara kita berdua
semua orang tahu tentang kita
dan kita digelar ‘sweet couple’
hubungan kita seringkali dilanda badai
dua kali berdepan dengan perpisahan
namun, disebabkan rasa sayang terhadap dirimu
kau masih diberi peluang untuk menebus kesilapanmu...

Hubungan kita berjalan seperti biasa
kita sama2 meneruskan cita2 di menara gading
disangka panas sampai ke petang
rupanya hujan di tengah hari
hubungan kita bagai retak menanti belah
tatkala aku keliru dgn perasaanku sendiri
aku meminta untuk dilepaskan...

Aku buntu..aku keliru
tetapi keputusan sudah dibuat
walaupun di fikiranmu, perpisahan itu gara2 pihak ketiga
berkali2 aku menafikan
aku betul2 keliru..aku sangat menyayangi dirimu
tapi hati aku bagai disekat oleh 'sesuatu'
sesuatu yang telah menyebabkan aku melukakan hatimu
aku tidak memberitahu kepada sesiapa tentang apa yang aku fikirkan mengenai sesuatu itu
dan aku tidak diberi peluang untuk menjelaskan padamu...


Perpisahan itu tidak membahagiakan aku
berbulan2 aku memendam perasaan sendiri
sekalipun ada lelaki lain yang ingin berkenalan
aku menolak dengan cara baik
kerana dalam hatiku masih ada dirimu
aku masih tidak dapat melupakan dirimu
aku tidak dapat menafikan perasaanku sendiri
bahawa aku ingin kembali padamu
tetapi hasrat itu aku pendamkan
aku pernah cuba menghubungimu
kadang2 kita ber’sms’
aku melayanmu seperti sahabat
aku mahu semuanya bermula dari awal...

Sebulan yang lalu,aku mendapat berita 
bahawa dirimu sudah bergelar tunangan orang
dan bakal disatukan syawal nanti
berkecai sudah harapanku
harapan yang aku tahu takkan menjadi kenyataan
kau tak mungkin akan menerima diriku
tambahan pula,diriku tidak lagi disukai oleh seluruh keluargamu
kau menjelaskan bahawa dalam keadaan kecewa dengan keputusanku suatu ketika dulu,kau menerima gadis pilihan keluarga
tiada apa lagi yang harus aku pertahankan
melainkan mendoakan kebahagiaan dirimu bersama si dia
dia jodoh yang terbaik untuk dirimu
insan yang pastinya lebih sempurna berbanding diriku...

Ampun dan maaf dipinta atas segala salah sepanjang perhubungan kita
terima kasih untuk 5 tahun yg paling indah
terima kasih kerana pernah menyalamatkan maruah diriku suatu ketika dulu
terima kasih kerana pernah mengajarku erti mencintai dan dicintai
kesetiaan serta kejujuran dalam perhubungan
akan kucoretkan kenangan bersamamu dalam sanubariku ini
agar menjadi yang terindah di dalam hidupku...

Kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan
dan perancangan Allah itu yang terbaik
semoga dirimu sentiasa berbahagia di samping orang tersayang
bersama insan yang tulus menyayangimu
selamat pengantin baru
semoga berkekalan hingga akhir hayat...

ikhlas drpd :
insan yg pernah menyayangimu



P/S^1 : Sekadar luahan rasa..walaupun sy tau awk tak akan baca ni..
P/S^2 : Setiap apa yg terjadi pasti ada hikmah di sebaliknya..insyaAllah..
Unedited - Version of myself

Thursday, July 7, 2011

: : Setelah sekian lama menyepi : :

Salam..

Hye semua..hope sihat2 selalu..da sebulan lebih tak update blog..kira lama la jugak kan..and of coz korang mesti tertanya2 pasal pemenang contest tu..fuhhh...sambil tarik nafas panjang2 b4 explain,takot kena marah..tengah pening utk pilih top 100..coz sume penyertaan best2..mata dah berpinar2 mengadap lappy utk finalize..top 100 pon da pening,cane yg top 3 nnt agaknya ea?so,saye mintak korang bersabar ea..bukan senang nak pilih yg terbaik ni..kang salah pilih,macam tak adil pulak kan..iye dak?

Actually,the main reason lama tak update blog sebab JK!jiwa kacau..ada masalah personal sikit..bila dah jiwa kacau,nak online pon malas..sekarang ni tengah try utk pulihkan semangat dan lupakan semuanya..saye kena bangkit utk teruskan kehidupan ni..let bygone be bygone..life must go on,rite?semua yg terjadi ni ada hikmah di sebaliknya..insyaAllah..

P/S : Rasa bersyukur sangat2 di saat saye kesedihan,family dgn member2 still bagi support..thanks sume..cyg korang!!!

Unedited - Version of myself

Wednesday, June 1, 2011

: : CONTEST SEMUA TENTANG 4 : :

 P/S : This is a sticky post. Scroll ke bawah utk baca entry baru. ^^

Salam..ni first time wat contest..just a simple contest..maklumlah, budak baru belajar..anyone can join.. :)

SYARAT-SYARAT :
1). Be my follower.
2). Buat entry "CONTEST SEMUA TENTANG 4".
3). Copy dan letakkan banner kat entry korang.
4). Tag 5 orang member blogger lain, tapi make sure diorang tau ok.
5). Tinggalkan link entry korang di ruangan komen bawah ni.



1). 4 PERKARA DESCRIBE ABOUT YOURSELF
2). 4 NAMA MANJA KAMU
3). 4 PERKARA BAIK YG KAMU BUAT HARI INI
4). 4 TEMPAT YG NAK SANGAT PERGI
5). 4 BENDA WAJIB BAWA KALAU KELUAR
6). 4 PERKARA TERAKHIR KAMU BUAT SEBELUM JOIN CONTEST INI
7). 4 ORANG PALING KAMU SAYANG DI DUNIA INI
8). 4 JENIS RAGAM MANUSIA KAMU JUMPA HARI INI
9). 4 MISI YG MESTI KAMU CAPAI DALAM TAHUN INI
10). 4 HABIT BURUK KAMU
11). 4 PERKARA YG KAMU FOBIA
12). 4 SEBAB JOIN CONTEST INI


That's all. Senang kan? 
So, join la ramai2. Hadiah adalah misteri. 
Jeng..jeng..jeng.. :)


SELAMAT MENCUBA!!!


Unedited - Version of myself

Sunday, May 22, 2011

: : Akhirnya si bongsu berjauhan dengan family : :

Salam..

Akhirnya, si bongsu a.k.a adikku dah berjauhan dengan family..sebelum ni,x pernah pun berjauhan..kalau ada pun,just g kursus or sewaktu dengannya..tadi gerak dari kajang kol 7 pagi,padahal melaka je pun..tapi,tuan cik empunya diri beria nak gerak awal..so,awal la jadinya..daftar kol 10 lebih,then kemas barang semua..pastu keluar lunch..kol 3 baru la kitorang gerak dari uitm alor gajah..maka,terjadilah aksi mengalirkan air mata antara kami..tambah2 bila si kecik menangis nak ikut cik cu die...

Petang tadi g round melaka dulu b4 bertolak balik..then,dinner..ni pun baru je sampai rumah,terus update..esok 8 jam pulak dalam kereta..going back to kelantan..nasib baik tak payah drive..so, bley r tidoooo je dalam kereta nanti... :)
Unedited - Version of myself

Saturday, May 21, 2011

: : Delay : :

Salam..

Terlebih dahulu saye nak mintak maaf banyak2 sebab tak announce lagi top 100 utk contest tu..tak sempat lagi,sekarang still dlm pemilihan..lately saye busy sikit tolong adik saye uruskan ape yg patut untuk daftar kat uitm melaka esok..temankan die wat medical check up,bukak akaun bank,beli barang2 keperluan..so,saye sebagai kakak yg baik kena la tolong urus semua..ceh,naik lif tekan sendiri..:D

Ape2 pun saye akan announce top 100 bile dah setel shortlisted 100 drpd 300..so far,dah rambang mata sebab semua penyertaan hebat belaka..saye sendiri tak tahu nak pilih yg mana..but,i'll try my best to select the best...

P/S : Baru seminggu balik rumah, tapi rasa berat dah naik..ape kes?habis laa camni...
Unedited - Version of myself

Sunday, May 15, 2011

: : Contest dah tamat : :

Salam...

Mentang2 dok kat rumah, nak update blog pun malas tak berapa nak rajin..kalo dah mengadap novel, memang laa.. :)

Hari ni 15 mei..dan seperti yg dijanjikan, hari ni last day untuk contest "SEMUA TENTANG 4"..alhamdulillah, sambutan sangat2 menggalakkan..blogger yg join ada la lebih kurang 300..fuhhh, memang agak mencabar nak kena pilih yg terbaik..setakat ni saye dalam proses utk pilih 100 terbaik..then, akan wat shortlisted 50,10,5 n lastly top 3..tapi,korang jangan risau..setiap yg terpilih,saye akan announce kat sini..drpd top 100 sampai la top 3..i'll try my best utk pilih penyertaan yg terbaik..harap2 semuanya ok la ye..

PENYERTAAN DITUTUP!!!


Unedited - Version of myself

Wednesday, May 11, 2011

: : Home sweet home : :

Salam..

Alhamdulillah..dah selamat sampai rumah kol 5 p.m tadi...sangat hepi sebab dah 5 bulan tak jejak kaki kat rumah..dah jumpa kucing2 kesayangan..weee~

Tapi agak kecewa sebab x sempat jumpa die tadi..tak de rezeki nak jumpa..die lambat sampai..bas da gerak baru die sampai..die ckp nak bagi something..cian die..x pe awk..nanti2 kita jumpa ea... :)

P/S : Dah start finalize contest...
Unedited - Version of myself

Monday, May 9, 2011

: : Pengumuman perubahan tarikh tutup contest : :

Salam..

Maka dengan ini saye..ceh,macam nak umum hari raya je..puasa pun belum..tema warna untuk raya pun belum decide lagi..

Ok..kembali pada topik..semalam tengok komen2 contest tu..sambutan sangat memberangsangkan..setakat ni,dekat 300 orang yg join..fuh!dapat tugas baru ni..semalam just godek2 entry korang..hari ni baru nak start finalize..dan saye dah wat keputusan untuk ubah tarikh tutup..sepatutnya sampai 31 mei ni kan..nak ubah kpd 15 MEI 2011 iaitu 2 minggu lebih awal..sebab ramai sangat..kena la pilih entry terbaik kan..lagipun ni first contest yg saye anjurkan...so,nak bagi semua orang puas hati..sambutan memang di luar jangkaan..tak expect langsung..ingatkan tak ramai yg nak join..biasalah,contest cikai2 je ni..

Pape pun,thanks kepada sesiapa yg dah join..thanks u oll..sesiapa yg still nak join,silakan..korang ada masa lebih kurang seminggu je lagi.. :)

P/S : Tinggalkan link entry penuh korang tau..bukan link blog...

Unedited - Version of myself

Sunday, May 8, 2011

: : Hepi mother's day mama! : :

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?

Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay right close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.

Korang semua dah wish kat ibu masing2?mestilah dah kan..pada sesiapa yg belum wish,silalah wish sekarang..saye tadi pun wish lambat..maklumlah busy prepare untuk exam..dah mintak maaf dengan mama coz wish lambat..jwpn mama saye "mama dah tahu kakak mesti bz td"...hehe..sowi mama...tahun ni tak dapat celebrate..tahun2 lepas celebrate ramai2..takpe,nanti kakak balik nanti kita pegi jalan2 dan celebrate okey!

Jangan tunggu hari ibu je baru nak cakap yg kita sayang ibu kita..tiap2 hari kita tunjukkan kasih sayang kita kepada ibu ayah tersayang...


HEPI MOTHER'S DAY MAMA!!!

Thanks for everything..u're the best mom in the world..
i love u mama!!muahx!!!

P/S : Kasih ayah tiada bandingan..kasih ibu membawa ke syurga..
Unedited - Version of myself

: : Berakhirnya sem 4 : :

Salam..

Wahh..dah bape hari tak update blog ni..sori sangat2 pada sesiapa yg menjengah blog ni,tapi x dilayan..tuan blog busy dengan exam..takpe..lepas ni dah boleh selalu update..tepat jam 4 p.m. tadi,maka berakhirlah status saye sebagai student 2nd year kat upm..pasal final exam tu, dah buat yg terbaik..dah usaha dan ikhtiar..sekarang ni just tawakal dan doa..insyaAllah..

Bila dah habis exam,so maknanya cuti 4 bulan!!!hip hip horreyy!!!boleh lepak lama2..ternak lemak..eh,salah..bakar lemak...ye ye o je kan.. :)


opps!terlebih suda...

P/S : Going back to hometown this coming wednesday..rindu sama kucing2..
Unedited - Version of myself

Tuesday, May 3, 2011

: : Away for a while : :

Salam..

Just a simple post..saye x kan update blog dlm masa beberapa hari ini..have 4 more paper to go...waaaa..org lain ada yg dah habis,ada yg lagi satu paper..x pe..berusaha!yeahhh!

Kepada sesiapa yg still nak join contest tu,korang dialu2kan..banyak masa lagi kan..kepada sesiapa yg ada follow saye, tinggalkan kesan cap jari tapak kaki korang kat sini ea..saye akan follow balik bile dah setel exam..

K la..till then..wish me luck~




Unedited - Version of myself

Thursday, April 28, 2011

: : Percubaan pertama yang agak berjaya : :

Agak terkezut bila tengok total orang yang join contest dah lebih 100 orang..unexpected!maknanye percubaan kali pertama ni membuahkan hasil..sangat2 hepi..hari tu ada terfikir nak buat contest kat blog ni..tapi takde idea lagi,so abaikan dulu..tiba2 ada satu malam tu tengah study dapat idea pasal contest ni..ape lagi, terus design banner bagai dan esoknye terus tag blogger lain..sangat gigih..kalau la study segigih ni..hihi..takpe,cari pengalaman kan..bukan senang nak buat ni.. :)


To all contestant :
** Thanks coz dah join contest ni!!

** Saye akan follow korang balik..tapi bukan sekarang ok..coz sekarang tengah busy dengan final exam..dah habis exam, i'll follow u all..jangan risau.. :D

** So far, saye akan just review link korang..tak finalize lagi..tu pun curi2 bukak blog..

** Ada yang tanye hari tu, macam mana saye menilai pemenang..saye akan nilai dari aspek jawapan korang..tak semestinye formal..boleh je jawapan yg unik dan lain dari lain..yg penting jujur semasa menjawab..

** Saye akan start finalize contest ni lepas tarikh tutup iaitu 31/5/11..

** Korang kena selalu alert..sebarang perubahan tertakluk kepada keadaan..


So, nak cakap :


dan 


Kepada sesiapa yg tak join lagi, boleh je..sila2 join..lagi ramai lagi meriah kan..bersainglah secara sihat... :)

Unedited - Version of myself

: : CINTA vs SAYANG vs SUKA vs MINAT : :

Salam..

Tadi dah lepas satu paper..keluar dewan semua ting tong..dah usaha dan buat yg terbaik..so,tawakal je la..

Korang tahu tak ape beza cinta-sayang-suka-minat..walaupun kita rasa benda tu lebih kurang sama je, tapi ada maksud di sebaliknya..meh nak share sket...


CINTA
Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau boleh nak dia tahu.. dan kita seboleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. Kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. 
Dalam erti lain : cinta ditujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je.

SAYANG
Kita memerlukan dia ketika kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. Selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. Dalam erti lain : sayang ditujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya.

SUKA
Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu.
Dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak dan penghibur kepada kita.

MINAT
Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.
Dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan. 


Haaa..korang dah tahu korang tahap yg mana satu?Tanpa minat, suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu …betul ke?sama2 la kita fikir ok... :)

P/S : Sedang mengenali hati budi seseorang~ ^^



Unedited - Version of myself

Wednesday, April 27, 2011

: : What the fish u are!!! : :

Salam..
Lepas study almost 4 hours tadi,ingat release la tension..online jap..bukak fb..ada la member saye ni share kat fb tu..


Tengok je tajuk tu, terus rasa nak bukak..coz tajuk die panas beb..tajuk die "BENARKAH ANAK MUDA PEREMPUAN KELANTAN TAKDE ADAB"...

wak luuu!!bila dah baca,memang bengang giler la..bengang sebab suke suki mak ayah atok nenek moyang die je nak mengutuk dan menghina..saye rakyat kelantan ni memang la bengang eventhough bukan semua orang cam dia cakap tu..kalau nak tau nape saye marah2 ni, korang boleh klik blog itu..then,korang nilai la sendiri..

Saye bukan nak mengaibkan sape2..just nak mengingati sesama kita..tak salah kalau nak menulis, tapi biarlah yg bersesuaian..jangan main ikut perasaan je..jgn kerana nila setitik, rosak susu sebelanga...

Peace,no war! ^^

P/S^1 : Jangan menilai sesuatu berdasarkan luaran semata2..
P/S^1 : Satu jari kita menuding jari ke arah orang lain,selebihnya akan menuding diri sendiri.. 

Unedited - Version of myself

Tuesday, April 26, 2011

: : Kisah PENSEL dan PEMADAM : :

Salam..

ni ape benda tibe2 wat entry sal pensel dan pemadam?tau la nak exam kan..entry pun pasal stationary kah?? :D

Pensel : Maafkan saya pemadam…

Pemadam : Kenapa? Awak ada buat salah ke?

Pensel : Maafkan saya, kerana awak sakit untuk saya. Setiap kali saya buat silap, awak pasti ada untuk saya padamkan kesilapan itu. Tetapi, tatkala kesilapan itu hilang, awak hilang sebahagian daripada diri awak. Awak semakin kecil dan mengecil setiap kali memadam kesilapan saya.

Pemadam : Itu betul. Tapi saya tak kisah. Saya memang dicipta begini. Saya memang dicipta untuk membantu awak apabila awak buat silap. Walaupun satu hari nanti, saya akan mengecil dan habis, dan awak akan cari pemadam baru, saya gembira dengan tugas saya.

Ni utk kamoo..
"Saye tak mampu jadi sebatang PENSEL yang mencoretkan kebahagiaan untuk kamu..tapi,setidaknya saye hanya boleh jadi PEMADAM yang memadam kesedihan tatkala kamu sedang berduka.." ^^


P/S : Esok..lusa..then,first paper..hoho...





Unedited - Version of myself

Sunday, April 24, 2011

: : Kisah dongeng yang bermakna : :

Salam..
sgt suke lagu ni..
drpd semalam ulang lagu ni je..
very meaningful lyrics to me..
cewahh...
layan~
KISAH DONGENG

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi
(korus)
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati


Unedited - Version of myself

: : Final exam sem 4 2010/2011 : :

Final exam around the corner..
tapi,still sempat lagi update blog..
siap wat contest lagi..
weee~
time study week ni jugak la banyak idea nak update blog..
kalo tak,tak kesah blog bersawang berhabuk pun..
aishh,dugaan..

28 APRIL 2011
VECTOR ANALYSIS

4 MEI 2011
MODERN ALGEBRA

5 MEI 2011
PENGUCAPAN AWAM

7 MEI 2011
BAHASA MANDARIN

8 MEI 2011
COMPUTER PROGRAMMING IN MATHEMATICS

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
YA ALLAH..
berkatilah segala ilmu yg telah aku perlajari selama ini..terangkanlah hatiku dan lapangkanlah dadaku supaya aku dapat menjawab soalan peperiksaan dengan baik..terangkanlah hatiku, berilah petunjukMu Ya Allah..amin....

P/S : Wish me best of luck..

Unedited - Version of myself

: : Ramai member lelaki dilabelkan sebagai PLAYGIRL? : :

Salam..
terasa cam nak buat entry pasal ni la..
bukan pengalaman,tapi just nak cerita pasal persepsi masyarakat sekeliling kita ni..
bila seseorang perempuan tu ada ramai member lelaki terus dia dicop sebagai PLAYGIRL..
tapi kalo lelaki ramai member perempuan x ada plak nak kecoh2..
adil ke camtu?

orang sekeliling akan cakap...
...
...
...
...
...
...
"ramai sgt member lelaki..mesti playgirl tu"

atau

"giler playgirl minah tu,semua lelaki nak layan"

tu la antara contoh2nye..
kita x boleh menilai seseorang tu based on luaran je..
bak kat omputih 'dont judge a book by its cover'..
tak gitu?
sebab tak salah kalo nak berkawan ngan sape2 pun..
asalkan tahu batas2nye.. :)




P/S : Berkawan biar seribu,bercinta biar satu.. ^^




Unedited - Version of myself

Saturday, April 23, 2011

: : What goes around comes around : :

Salam..
korang percaya tak bila kita wat something kat orang lain,kita akan dapat balasannye..
the same thing will happen to us..
cepat atau lambat je..
Allah Maha Adil..
kalau Dia nak tunjuk,on the spot pun boleh..
jangan buat jahat kat orang lain k..
yg paling penting,jangan berdendam atau iri hati dengan sape2..
wallahualam..

P/S : Entry ni x de kaitan dengan sape2..just utk ingatan diri sendiri..

Unedited - Version of myself

Friday, April 22, 2011

: : Rutin harian sepanjang minggu ni : :

Salam..

Mostly semua U sekarang tengah study week kan..tapi,ada je U yg dah start exam..saye punye 1st paper 28hb ni..so,sekarang tengah ber'study week' la konon..padahal ber'senang2 week'.. :D

Hari2 rutin sama je..bangun pagi dengan muka tak basuh rambut mengerbang (ok,itu tipu) terus online..paling tak pun bukak pakcik mukabuku tu..padahal x de ape pun..tapi,memang dah jadi cam benda wajib benda tu..pastu baru la terhegeh2 nak pergi mandi and breakfast..breakfast pun biasanye kol 10 lebih..so,just makan biskut coz kol 12 nak tapau lunch plak..asal tengah hari je baru la ramai student keluar pegi fudkot..padahal sebelum tu semua menyorok dalam bilik..study la kowt..

Sambil2 lunch, sempat aje mengadap laptop..layan cerita korea..biasa lah, sambil menyelam minum air..semua ni gara2 terpengaruh dgn rumate yg asyik layan cerita korea je..saye start tengok since last a few days..sekarang ni dah episod 13,overall ada 20 episod..dlm satu hari tengok 2,3 episod camtu la..giler nak habiskan semua episod terus..1 hari pun belum tentu habis kot..pastu off lappy,start study..x sampai 3 jam, dah ada syaitan dok bergayut kat mata ni..bile dah ngantuk,nampak katil je la..baring2 jap dah TERlelap..TER ok,bukan sengaja..weee~ 

Pastu bangun petang, bukak lappy balik..biasanye saye x kan study kalo dah senja2..x elok..so,manfaatkan masa dgn layan cerita korea lagi sambil menjamu selera..menu setiap petang ialah roti gardenia dan peanut butter..sebab dah malas nak gerak pegi fudkot..tiap2 petang bantai roti..so,dlm satu hari sekali je makan nasi..ni kalau mama ngan abah tahu,memang sah kena membebel..

Then, malam baru la start study yg betol2..dgn lappy x bukak..time study week ni,mata ni mengada tau..pandai2 je wat rule sendiri-limit sampai kol 2 pagi je..sebelum ni x tido pun x pe..so,bila dah kol 2 memang kena tido..camtu la rutin saye sepanjang minggu ni, start dari isnin lepas sampai la hari ni..pasni x bleh main2 dah..kena serius..serius la sgt kan.. :)

P/S^1 :Kena setup balik niat..
P/S^2 :Thanks pada sape2 yg join contest tu..got positive feedback.. :)

Unedited - Version of myself

: : Tradegi 1/1/11 yang menyayat hati : :

Salam..
saye baca note ni drpd salah satu page kat fb..
saye rasa cerita ni menarik utk dikongsikan bersama..
sama2lah kita baca dan renungkan~

"
Salam semua……nak dengar satu kisah tak….kisah sedih yang terjadi diantara antara dua orang insan yang bergelar perempuan dan lelaki…..kisah ini terjadi pada 1.1.2011….kisah bermula begini….

Ada sepasang kekasih….si lelaki dan si gadis sudah lama tidak berjumpa…maklum lah..mereka sudah lama tidak bertemu…..si lelaki sibuk dengan tugasnya dan si perempuan pula duduk jauh di kampong kerana bercuti semester……dan sebelum ini sibuk belajar di ipta…..

Maka setelah lama tidak berjumpa..akhirnya si lelaki mengambil keputusan untuk datang ke rumah si gadis walaupun jarak sangat jauh kerana mereka tinggal di berlainan daerah……
Si lelaki hanya menaiki motor dan sanggup meredah jarak jauh perjalanan kerana cintanya pada si gadis…walaupun hari sudah mula hujan namun si lelaki itu tabah meneruskan perjalanan…

Alhamdullilah dengan izin allah si lelaki sampai jua ke rumah si gadis….maka si gadis melayan si lelaki dengan baik sekali……namun sedang rancak berbicara dan berkongsi cerita..tiba2 suasana bertukar menjadi tegang…mereka telah bergaduh kerana hal yang kecil ..semuanya bermula dari cemburu…

Si gadis cuba menenangkan perasaan si lelaki namun tidak berjaya…..si lelaki berasa tercabar kerana selama ini dia telah banyak memberi peluang kepada si gadis…si gadis  terus meminta maaf dan menerangkan salah faham tersebut…namun si lelaki tidak mahu dengar…

Hujan di luar rumah semakin lebat…..bunyi guruh semakin kuat…suasana bertukar muram seolah2 memahami pergolakan sepasang kekasih yang telah 3 tahun bersama……
Tiba dalam keadaan hujanlebat itu si lelaki lantas keluar rumah…memecut motor….meninggalkan si gadis yang terkejar2 dalam kehujanan itu…namun sia2….si lelaki lebih pantas memecut motor…

Si gadis terus menangis dalam hujan lebat itu….sedih…tapi bukan sedih di tinggalkan dalam hujan tapi sedih kerana risau kan keadaan lelaki itu yang meninggalkan nya dalam kedadaan marah, memecut motosikalnya dengan laju…..dalam keadaan hujan lebat begitu…..macam2 bisa terjadi..dan si gadis tidak mahu membayangkannya….

Keluarga si gadis…pantas mendapatkan si gadis dan menenangkanya…..namun si gadis tetap menangis…hatinya berdebar2…hujan tidak berhenti… malah turun mengiringi air mata si gadis…sekelipmata kegembiraan yang berbulan2 di tunggu menjadi air mata dalam sekelip mata….

Si gadis tidak henti2 mendail no lelaki itu…..namun tiada jawapan…sms yang di hantar juga tidak berbalas…namun si gadis tetap berusaha….sehingga mendapat jawapan..namun hampa…hujan makin lebat….dan hari semakin gelap…..si gadis trus mencuba namun tiada jawapan…..malah ketika si gadis menaip luahan ini belum ada  berita daripada si lelaki….

Tiba2….sedang si gadis sedih menanti jawapan..tiba2….hp nya berbunyi…….Ya allah ….hampir pengsan si gadis menerima berita si lelaki telah meninggal dunia akibat bertembung dengan lori…..seluruh tubuh lemah tak bermaya….baru tadi mereka bertemu…ketawa…bercanda…kemudian bergaduh besar…..lalu sekarang berita kematian si lelaki yang di terima…..

Lebih menyayat hati…si lelaki yang cedera parah sebelum meninggal dunia di tempat kejadian….asyik menyebut nama si gadis….

Si gadis terus menangis….hampir meraung…walau di tenangkan oleh keluarganya….namun sebanyak manna pun tangisannya…sekuat mana pun raungannya….yang pergi tetap tidak kan kembali……yang mati tidak mungkin hidup kembali…….

Dan tarikh 1.1.11 terus di ingati……..pembukaan tahun yang dimulai dengan kegembiraan awalnya namun di sudahi dengan tangisan akhirnya…..

*********

Moral of the story :
Jika ada salah faham selesaikan lah dengan cara yang terbaik…

jangan buat tindakan yang terburu2 yang  akan membuat kita mnyesal…

dan yang paling penting…

Jujur dalam setiap perhubungan kita tidak kira lah dalam 

persahabatan….percintaan….perkahwinan…hatta kekeluargaan sekalipun….

jangan sesekali sakiti hati orang yang kita sayangi dan cintai….

kerana jika hati mereka di sakiti…sukar untuk di ubati….

hargai orang kita sayangi dan cintai sementara masa mereka masih hidup…..

sementara kita boleh melihat mereka…mendengar suara mereka….

berkata2 dengan mereka….kerana sekali mereka pergi meninggalkan kita…

tak mungkin mereka akan kembali 

walau air mata darah sekalipon yang kita keluarkan….
"

Unedited - Version of myself

Wednesday, April 20, 2011

: : Kasihi dan sayangilah kedua ibu bapa kita : :

Ibu Ayah
Bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup
sayu
Kudusnya kasih yang engkau
hamparkan
Bagaikan laut yang tak
bertepian

Biarpun kepahitan yang telah
engkau rasakan
Tidakpun kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami
semua anak-anakmu
Dari kecil hingga dewasa
Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu telah terkorban
Tak dapat ku balas akan semua
ini
semoga Allah memberkati
kehidupan ayah ibu

Ibu Ayah
Kau ampunilah dosa-dosaku
Andainya pernah menghiris
hatimu
Restumu yang amat aku
harapkan
Kerana di situ letaknya
syurgaku
Kau banyak melayani kenakalan
anak-anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku
kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasih sayangmu sungguh
bernilai
itulah harta yang kau berikan
Ayah dan ibu
Dengarlah rintih hatiku
Untukmu ayah dan ibu
Kasihanilah Tuhan, ibu yang
telah melahirkan diriku
Bahagiakan kasih ayah ibu
sewaktu kecilku
Semoga bahagia ayah ibu di dunia
dan akhirat sana
Kasihnya ibu membawa ke syurga
Berkorban nyawa tanda kasihnya
Berkorban raga rela binasa

Kasihnya ayah tak sanggup
berpisah
Dan kasih anaknya berkorban nyawa
Biarlah jiwa akan tersiksa
Ikhlas dan rela asalkan bahagia

Terima kasih duhai ayah dan
ibuku tersayang
Diatas setiap segala
pengorbanan serta setiap
titis air susu yang telah
membesarkan kami..

kakak sayang abah n mama..muahx!







Ya Allah..
peliharalah kesihatan dan kesejahteraan kedua ibu bapaku..
kasihi mereka sebagaimana mereka mengasihiku..
bahagiakanlah mereka..
aku ingin sentiasa melihat bibir mereka mengukir senyuman..
aku tak ingin melihat mereka berduka..
jadikanlah aku seorang anak yg taat pada kedua ibu bapaku...
amin ya rabbal alamin...

P/S^1 : Rindu sgt kat abah n mama..
P/S^2 : Sayangilah kedua ibu bapa kita selagi mereka masih ada..


Unedited - Version of myself

Saturday, July 9, 2011

: : Mencintai tak beerti memiliki : :

Kau menghulurkan salam perkenalan
melalui sahabatku,iaitu sepupumu
ketika itu kita masih lagi di bangku sekolah
maka,bermulalah perkenalan antara kita berdua
semua orang tahu tentang kita
dan kita digelar ‘sweet couple’
hubungan kita seringkali dilanda badai
dua kali berdepan dengan perpisahan
namun, disebabkan rasa sayang terhadap dirimu
kau masih diberi peluang untuk menebus kesilapanmu...

Hubungan kita berjalan seperti biasa
kita sama2 meneruskan cita2 di menara gading
disangka panas sampai ke petang
rupanya hujan di tengah hari
hubungan kita bagai retak menanti belah
tatkala aku keliru dgn perasaanku sendiri
aku meminta untuk dilepaskan...

Aku buntu..aku keliru
tetapi keputusan sudah dibuat
walaupun di fikiranmu, perpisahan itu gara2 pihak ketiga
berkali2 aku menafikan
aku betul2 keliru..aku sangat menyayangi dirimu
tapi hati aku bagai disekat oleh 'sesuatu'
sesuatu yang telah menyebabkan aku melukakan hatimu
aku tidak memberitahu kepada sesiapa tentang apa yang aku fikirkan mengenai sesuatu itu
dan aku tidak diberi peluang untuk menjelaskan padamu...


Perpisahan itu tidak membahagiakan aku
berbulan2 aku memendam perasaan sendiri
sekalipun ada lelaki lain yang ingin berkenalan
aku menolak dengan cara baik
kerana dalam hatiku masih ada dirimu
aku masih tidak dapat melupakan dirimu
aku tidak dapat menafikan perasaanku sendiri
bahawa aku ingin kembali padamu
tetapi hasrat itu aku pendamkan
aku pernah cuba menghubungimu
kadang2 kita ber’sms’
aku melayanmu seperti sahabat
aku mahu semuanya bermula dari awal...

Sebulan yang lalu,aku mendapat berita 
bahawa dirimu sudah bergelar tunangan orang
dan bakal disatukan syawal nanti
berkecai sudah harapanku
harapan yang aku tahu takkan menjadi kenyataan
kau tak mungkin akan menerima diriku
tambahan pula,diriku tidak lagi disukai oleh seluruh keluargamu
kau menjelaskan bahawa dalam keadaan kecewa dengan keputusanku suatu ketika dulu,kau menerima gadis pilihan keluarga
tiada apa lagi yang harus aku pertahankan
melainkan mendoakan kebahagiaan dirimu bersama si dia
dia jodoh yang terbaik untuk dirimu
insan yang pastinya lebih sempurna berbanding diriku...

Ampun dan maaf dipinta atas segala salah sepanjang perhubungan kita
terima kasih untuk 5 tahun yg paling indah
terima kasih kerana pernah menyalamatkan maruah diriku suatu ketika dulu
terima kasih kerana pernah mengajarku erti mencintai dan dicintai
kesetiaan serta kejujuran dalam perhubungan
akan kucoretkan kenangan bersamamu dalam sanubariku ini
agar menjadi yang terindah di dalam hidupku...

Kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan
dan perancangan Allah itu yang terbaik
semoga dirimu sentiasa berbahagia di samping orang tersayang
bersama insan yang tulus menyayangimu
selamat pengantin baru
semoga berkekalan hingga akhir hayat...

ikhlas drpd :
insan yg pernah menyayangimu



P/S^1 : Sekadar luahan rasa..walaupun sy tau awk tak akan baca ni..
P/S^2 : Setiap apa yg terjadi pasti ada hikmah di sebaliknya..insyaAllah..

Thursday, July 7, 2011

: : Setelah sekian lama menyepi : :

Salam..

Hye semua..hope sihat2 selalu..da sebulan lebih tak update blog..kira lama la jugak kan..and of coz korang mesti tertanya2 pasal pemenang contest tu..fuhhh...sambil tarik nafas panjang2 b4 explain,takot kena marah..tengah pening utk pilih top 100..coz sume penyertaan best2..mata dah berpinar2 mengadap lappy utk finalize..top 100 pon da pening,cane yg top 3 nnt agaknya ea?so,saye mintak korang bersabar ea..bukan senang nak pilih yg terbaik ni..kang salah pilih,macam tak adil pulak kan..iye dak?

Actually,the main reason lama tak update blog sebab JK!jiwa kacau..ada masalah personal sikit..bila dah jiwa kacau,nak online pon malas..sekarang ni tengah try utk pulihkan semangat dan lupakan semuanya..saye kena bangkit utk teruskan kehidupan ni..let bygone be bygone..life must go on,rite?semua yg terjadi ni ada hikmah di sebaliknya..insyaAllah..

P/S : Rasa bersyukur sangat2 di saat saye kesedihan,family dgn member2 still bagi support..thanks sume..cyg korang!!!

Wednesday, June 1, 2011

: : CONTEST SEMUA TENTANG 4 : :

 P/S : This is a sticky post. Scroll ke bawah utk baca entry baru. ^^

Salam..ni first time wat contest..just a simple contest..maklumlah, budak baru belajar..anyone can join.. :)

SYARAT-SYARAT :
1). Be my follower.
2). Buat entry "CONTEST SEMUA TENTANG 4".
3). Copy dan letakkan banner kat entry korang.
4). Tag 5 orang member blogger lain, tapi make sure diorang tau ok.
5). Tinggalkan link entry korang di ruangan komen bawah ni.



1). 4 PERKARA DESCRIBE ABOUT YOURSELF
2). 4 NAMA MANJA KAMU
3). 4 PERKARA BAIK YG KAMU BUAT HARI INI
4). 4 TEMPAT YG NAK SANGAT PERGI
5). 4 BENDA WAJIB BAWA KALAU KELUAR
6). 4 PERKARA TERAKHIR KAMU BUAT SEBELUM JOIN CONTEST INI
7). 4 ORANG PALING KAMU SAYANG DI DUNIA INI
8). 4 JENIS RAGAM MANUSIA KAMU JUMPA HARI INI
9). 4 MISI YG MESTI KAMU CAPAI DALAM TAHUN INI
10). 4 HABIT BURUK KAMU
11). 4 PERKARA YG KAMU FOBIA
12). 4 SEBAB JOIN CONTEST INI


That's all. Senang kan? 
So, join la ramai2. Hadiah adalah misteri. 
Jeng..jeng..jeng.. :)


SELAMAT MENCUBA!!!

Sunday, May 22, 2011

: : Akhirnya si bongsu berjauhan dengan family : :

Salam..

Akhirnya, si bongsu a.k.a adikku dah berjauhan dengan family..sebelum ni,x pernah pun berjauhan..kalau ada pun,just g kursus or sewaktu dengannya..tadi gerak dari kajang kol 7 pagi,padahal melaka je pun..tapi,tuan cik empunya diri beria nak gerak awal..so,awal la jadinya..daftar kol 10 lebih,then kemas barang semua..pastu keluar lunch..kol 3 baru la kitorang gerak dari uitm alor gajah..maka,terjadilah aksi mengalirkan air mata antara kami..tambah2 bila si kecik menangis nak ikut cik cu die...

Petang tadi g round melaka dulu b4 bertolak balik..then,dinner..ni pun baru je sampai rumah,terus update..esok 8 jam pulak dalam kereta..going back to kelantan..nasib baik tak payah drive..so, bley r tidoooo je dalam kereta nanti... :)

Saturday, May 21, 2011

: : Delay : :

Salam..

Terlebih dahulu saye nak mintak maaf banyak2 sebab tak announce lagi top 100 utk contest tu..tak sempat lagi,sekarang still dlm pemilihan..lately saye busy sikit tolong adik saye uruskan ape yg patut untuk daftar kat uitm melaka esok..temankan die wat medical check up,bukak akaun bank,beli barang2 keperluan..so,saye sebagai kakak yg baik kena la tolong urus semua..ceh,naik lif tekan sendiri..:D

Ape2 pun saye akan announce top 100 bile dah setel shortlisted 100 drpd 300..so far,dah rambang mata sebab semua penyertaan hebat belaka..saye sendiri tak tahu nak pilih yg mana..but,i'll try my best to select the best...

P/S : Baru seminggu balik rumah, tapi rasa berat dah naik..ape kes?habis laa camni...

Sunday, May 15, 2011

: : Contest dah tamat : :

Salam...

Mentang2 dok kat rumah, nak update blog pun malas tak berapa nak rajin..kalo dah mengadap novel, memang laa.. :)

Hari ni 15 mei..dan seperti yg dijanjikan, hari ni last day untuk contest "SEMUA TENTANG 4"..alhamdulillah, sambutan sangat2 menggalakkan..blogger yg join ada la lebih kurang 300..fuhhh, memang agak mencabar nak kena pilih yg terbaik..setakat ni saye dalam proses utk pilih 100 terbaik..then, akan wat shortlisted 50,10,5 n lastly top 3..tapi,korang jangan risau..setiap yg terpilih,saye akan announce kat sini..drpd top 100 sampai la top 3..i'll try my best utk pilih penyertaan yg terbaik..harap2 semuanya ok la ye..

PENYERTAAN DITUTUP!!!

Wednesday, May 11, 2011

: : Home sweet home : :

Salam..

Alhamdulillah..dah selamat sampai rumah kol 5 p.m tadi...sangat hepi sebab dah 5 bulan tak jejak kaki kat rumah..dah jumpa kucing2 kesayangan..weee~

Tapi agak kecewa sebab x sempat jumpa die tadi..tak de rezeki nak jumpa..die lambat sampai..bas da gerak baru die sampai..die ckp nak bagi something..cian die..x pe awk..nanti2 kita jumpa ea... :)

P/S : Dah start finalize contest...

Monday, May 9, 2011

: : Pengumuman perubahan tarikh tutup contest : :

Salam..

Maka dengan ini saye..ceh,macam nak umum hari raya je..puasa pun belum..tema warna untuk raya pun belum decide lagi..

Ok..kembali pada topik..semalam tengok komen2 contest tu..sambutan sangat memberangsangkan..setakat ni,dekat 300 orang yg join..fuh!dapat tugas baru ni..semalam just godek2 entry korang..hari ni baru nak start finalize..dan saye dah wat keputusan untuk ubah tarikh tutup..sepatutnya sampai 31 mei ni kan..nak ubah kpd 15 MEI 2011 iaitu 2 minggu lebih awal..sebab ramai sangat..kena la pilih entry terbaik kan..lagipun ni first contest yg saye anjurkan...so,nak bagi semua orang puas hati..sambutan memang di luar jangkaan..tak expect langsung..ingatkan tak ramai yg nak join..biasalah,contest cikai2 je ni..

Pape pun,thanks kepada sesiapa yg dah join..thanks u oll..sesiapa yg still nak join,silakan..korang ada masa lebih kurang seminggu je lagi.. :)

P/S : Tinggalkan link entry penuh korang tau..bukan link blog...

Sunday, May 8, 2011

: : Hepi mother's day mama! : :

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?

Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay right close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.

Korang semua dah wish kat ibu masing2?mestilah dah kan..pada sesiapa yg belum wish,silalah wish sekarang..saye tadi pun wish lambat..maklumlah busy prepare untuk exam..dah mintak maaf dengan mama coz wish lambat..jwpn mama saye "mama dah tahu kakak mesti bz td"...hehe..sowi mama...tahun ni tak dapat celebrate..tahun2 lepas celebrate ramai2..takpe,nanti kakak balik nanti kita pegi jalan2 dan celebrate okey!

Jangan tunggu hari ibu je baru nak cakap yg kita sayang ibu kita..tiap2 hari kita tunjukkan kasih sayang kita kepada ibu ayah tersayang...


HEPI MOTHER'S DAY MAMA!!!

Thanks for everything..u're the best mom in the world..
i love u mama!!muahx!!!

P/S : Kasih ayah tiada bandingan..kasih ibu membawa ke syurga..

: : Berakhirnya sem 4 : :

Salam..

Wahh..dah bape hari tak update blog ni..sori sangat2 pada sesiapa yg menjengah blog ni,tapi x dilayan..tuan blog busy dengan exam..takpe..lepas ni dah boleh selalu update..tepat jam 4 p.m. tadi,maka berakhirlah status saye sebagai student 2nd year kat upm..pasal final exam tu, dah buat yg terbaik..dah usaha dan ikhtiar..sekarang ni just tawakal dan doa..insyaAllah..

Bila dah habis exam,so maknanya cuti 4 bulan!!!hip hip horreyy!!!boleh lepak lama2..ternak lemak..eh,salah..bakar lemak...ye ye o je kan.. :)


opps!terlebih suda...

P/S : Going back to hometown this coming wednesday..rindu sama kucing2..

Tuesday, May 3, 2011

: : Away for a while : :

Salam..

Just a simple post..saye x kan update blog dlm masa beberapa hari ini..have 4 more paper to go...waaaa..org lain ada yg dah habis,ada yg lagi satu paper..x pe..berusaha!yeahhh!

Kepada sesiapa yg still nak join contest tu,korang dialu2kan..banyak masa lagi kan..kepada sesiapa yg ada follow saye, tinggalkan kesan cap jari tapak kaki korang kat sini ea..saye akan follow balik bile dah setel exam..

K la..till then..wish me luck~



Thursday, April 28, 2011

: : Percubaan pertama yang agak berjaya : :

Agak terkezut bila tengok total orang yang join contest dah lebih 100 orang..unexpected!maknanye percubaan kali pertama ni membuahkan hasil..sangat2 hepi..hari tu ada terfikir nak buat contest kat blog ni..tapi takde idea lagi,so abaikan dulu..tiba2 ada satu malam tu tengah study dapat idea pasal contest ni..ape lagi, terus design banner bagai dan esoknye terus tag blogger lain..sangat gigih..kalau la study segigih ni..hihi..takpe,cari pengalaman kan..bukan senang nak buat ni.. :)


To all contestant :
** Thanks coz dah join contest ni!!

** Saye akan follow korang balik..tapi bukan sekarang ok..coz sekarang tengah busy dengan final exam..dah habis exam, i'll follow u all..jangan risau.. :D

** So far, saye akan just review link korang..tak finalize lagi..tu pun curi2 bukak blog..

** Ada yang tanye hari tu, macam mana saye menilai pemenang..saye akan nilai dari aspek jawapan korang..tak semestinye formal..boleh je jawapan yg unik dan lain dari lain..yg penting jujur semasa menjawab..

** Saye akan start finalize contest ni lepas tarikh tutup iaitu 31/5/11..

** Korang kena selalu alert..sebarang perubahan tertakluk kepada keadaan..


So, nak cakap :


dan 


Kepada sesiapa yg tak join lagi, boleh je..sila2 join..lagi ramai lagi meriah kan..bersainglah secara sihat... :)

: : CINTA vs SAYANG vs SUKA vs MINAT : :

Salam..

Tadi dah lepas satu paper..keluar dewan semua ting tong..dah usaha dan buat yg terbaik..so,tawakal je la..

Korang tahu tak ape beza cinta-sayang-suka-minat..walaupun kita rasa benda tu lebih kurang sama je, tapi ada maksud di sebaliknya..meh nak share sket...


CINTA
Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau boleh nak dia tahu.. dan kita seboleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. Kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. 
Dalam erti lain : cinta ditujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je.

SAYANG
Kita memerlukan dia ketika kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. Selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. Dalam erti lain : sayang ditujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya.

SUKA
Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu.
Dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak dan penghibur kepada kita.

MINAT
Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.
Dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan. 


Haaa..korang dah tahu korang tahap yg mana satu?Tanpa minat, suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu …betul ke?sama2 la kita fikir ok... :)

P/S : Sedang mengenali hati budi seseorang~ ^^


Wednesday, April 27, 2011

: : What the fish u are!!! : :

Salam..
Lepas study almost 4 hours tadi,ingat release la tension..online jap..bukak fb..ada la member saye ni share kat fb tu..


Tengok je tajuk tu, terus rasa nak bukak..coz tajuk die panas beb..tajuk die "BENARKAH ANAK MUDA PEREMPUAN KELANTAN TAKDE ADAB"...

wak luuu!!bila dah baca,memang bengang giler la..bengang sebab suke suki mak ayah atok nenek moyang die je nak mengutuk dan menghina..saye rakyat kelantan ni memang la bengang eventhough bukan semua orang cam dia cakap tu..kalau nak tau nape saye marah2 ni, korang boleh klik blog itu..then,korang nilai la sendiri..

Saye bukan nak mengaibkan sape2..just nak mengingati sesama kita..tak salah kalau nak menulis, tapi biarlah yg bersesuaian..jangan main ikut perasaan je..jgn kerana nila setitik, rosak susu sebelanga...

Peace,no war! ^^

P/S^1 : Jangan menilai sesuatu berdasarkan luaran semata2..
P/S^1 : Satu jari kita menuding jari ke arah orang lain,selebihnya akan menuding diri sendiri.. 

Tuesday, April 26, 2011

: : Kisah PENSEL dan PEMADAM : :

Salam..

ni ape benda tibe2 wat entry sal pensel dan pemadam?tau la nak exam kan..entry pun pasal stationary kah?? :D

Pensel : Maafkan saya pemadam…

Pemadam : Kenapa? Awak ada buat salah ke?

Pensel : Maafkan saya, kerana awak sakit untuk saya. Setiap kali saya buat silap, awak pasti ada untuk saya padamkan kesilapan itu. Tetapi, tatkala kesilapan itu hilang, awak hilang sebahagian daripada diri awak. Awak semakin kecil dan mengecil setiap kali memadam kesilapan saya.

Pemadam : Itu betul. Tapi saya tak kisah. Saya memang dicipta begini. Saya memang dicipta untuk membantu awak apabila awak buat silap. Walaupun satu hari nanti, saya akan mengecil dan habis, dan awak akan cari pemadam baru, saya gembira dengan tugas saya.

Ni utk kamoo..
"Saye tak mampu jadi sebatang PENSEL yang mencoretkan kebahagiaan untuk kamu..tapi,setidaknya saye hanya boleh jadi PEMADAM yang memadam kesedihan tatkala kamu sedang berduka.." ^^


P/S : Esok..lusa..then,first paper..hoho...




Sunday, April 24, 2011

: : Kisah dongeng yang bermakna : :

Salam..
sgt suke lagu ni..
drpd semalam ulang lagu ni je..
very meaningful lyrics to me..
cewahh...
layan~
KISAH DONGENG

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi
(korus)
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

: : Final exam sem 4 2010/2011 : :

Final exam around the corner..
tapi,still sempat lagi update blog..
siap wat contest lagi..
weee~
time study week ni jugak la banyak idea nak update blog..
kalo tak,tak kesah blog bersawang berhabuk pun..
aishh,dugaan..

28 APRIL 2011
VECTOR ANALYSIS

4 MEI 2011
MODERN ALGEBRA

5 MEI 2011
PENGUCAPAN AWAM

7 MEI 2011
BAHASA MANDARIN

8 MEI 2011
COMPUTER PROGRAMMING IN MATHEMATICS

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
YA ALLAH..
berkatilah segala ilmu yg telah aku perlajari selama ini..terangkanlah hatiku dan lapangkanlah dadaku supaya aku dapat menjawab soalan peperiksaan dengan baik..terangkanlah hatiku, berilah petunjukMu Ya Allah..amin....

P/S : Wish me best of luck..

: : Ramai member lelaki dilabelkan sebagai PLAYGIRL? : :

Salam..
terasa cam nak buat entry pasal ni la..
bukan pengalaman,tapi just nak cerita pasal persepsi masyarakat sekeliling kita ni..
bila seseorang perempuan tu ada ramai member lelaki terus dia dicop sebagai PLAYGIRL..
tapi kalo lelaki ramai member perempuan x ada plak nak kecoh2..
adil ke camtu?

orang sekeliling akan cakap...
...
...
...
...
...
...
"ramai sgt member lelaki..mesti playgirl tu"

atau

"giler playgirl minah tu,semua lelaki nak layan"

tu la antara contoh2nye..
kita x boleh menilai seseorang tu based on luaran je..
bak kat omputih 'dont judge a book by its cover'..
tak gitu?
sebab tak salah kalo nak berkawan ngan sape2 pun..
asalkan tahu batas2nye.. :)




P/S : Berkawan biar seribu,bercinta biar satu.. ^^



Saturday, April 23, 2011

: : What goes around comes around : :

Salam..
korang percaya tak bila kita wat something kat orang lain,kita akan dapat balasannye..
the same thing will happen to us..
cepat atau lambat je..
Allah Maha Adil..
kalau Dia nak tunjuk,on the spot pun boleh..
jangan buat jahat kat orang lain k..
yg paling penting,jangan berdendam atau iri hati dengan sape2..
wallahualam..

P/S : Entry ni x de kaitan dengan sape2..just utk ingatan diri sendiri..

Friday, April 22, 2011

: : Rutin harian sepanjang minggu ni : :

Salam..

Mostly semua U sekarang tengah study week kan..tapi,ada je U yg dah start exam..saye punye 1st paper 28hb ni..so,sekarang tengah ber'study week' la konon..padahal ber'senang2 week'.. :D

Hari2 rutin sama je..bangun pagi dengan muka tak basuh rambut mengerbang (ok,itu tipu) terus online..paling tak pun bukak pakcik mukabuku tu..padahal x de ape pun..tapi,memang dah jadi cam benda wajib benda tu..pastu baru la terhegeh2 nak pergi mandi and breakfast..breakfast pun biasanye kol 10 lebih..so,just makan biskut coz kol 12 nak tapau lunch plak..asal tengah hari je baru la ramai student keluar pegi fudkot..padahal sebelum tu semua menyorok dalam bilik..study la kowt..

Sambil2 lunch, sempat aje mengadap laptop..layan cerita korea..biasa lah, sambil menyelam minum air..semua ni gara2 terpengaruh dgn rumate yg asyik layan cerita korea je..saye start tengok since last a few days..sekarang ni dah episod 13,overall ada 20 episod..dlm satu hari tengok 2,3 episod camtu la..giler nak habiskan semua episod terus..1 hari pun belum tentu habis kot..pastu off lappy,start study..x sampai 3 jam, dah ada syaitan dok bergayut kat mata ni..bile dah ngantuk,nampak katil je la..baring2 jap dah TERlelap..TER ok,bukan sengaja..weee~ 

Pastu bangun petang, bukak lappy balik..biasanye saye x kan study kalo dah senja2..x elok..so,manfaatkan masa dgn layan cerita korea lagi sambil menjamu selera..menu setiap petang ialah roti gardenia dan peanut butter..sebab dah malas nak gerak pegi fudkot..tiap2 petang bantai roti..so,dlm satu hari sekali je makan nasi..ni kalau mama ngan abah tahu,memang sah kena membebel..

Then, malam baru la start study yg betol2..dgn lappy x bukak..time study week ni,mata ni mengada tau..pandai2 je wat rule sendiri-limit sampai kol 2 pagi je..sebelum ni x tido pun x pe..so,bila dah kol 2 memang kena tido..camtu la rutin saye sepanjang minggu ni, start dari isnin lepas sampai la hari ni..pasni x bleh main2 dah..kena serius..serius la sgt kan.. :)

P/S^1 :Kena setup balik niat..
P/S^2 :Thanks pada sape2 yg join contest tu..got positive feedback.. :)

: : Tradegi 1/1/11 yang menyayat hati : :

Salam..
saye baca note ni drpd salah satu page kat fb..
saye rasa cerita ni menarik utk dikongsikan bersama..
sama2lah kita baca dan renungkan~

"
Salam semua……nak dengar satu kisah tak….kisah sedih yang terjadi diantara antara dua orang insan yang bergelar perempuan dan lelaki…..kisah ini terjadi pada 1.1.2011….kisah bermula begini….

Ada sepasang kekasih….si lelaki dan si gadis sudah lama tidak berjumpa…maklum lah..mereka sudah lama tidak bertemu…..si lelaki sibuk dengan tugasnya dan si perempuan pula duduk jauh di kampong kerana bercuti semester……dan sebelum ini sibuk belajar di ipta…..

Maka setelah lama tidak berjumpa..akhirnya si lelaki mengambil keputusan untuk datang ke rumah si gadis walaupun jarak sangat jauh kerana mereka tinggal di berlainan daerah……
Si lelaki hanya menaiki motor dan sanggup meredah jarak jauh perjalanan kerana cintanya pada si gadis…walaupun hari sudah mula hujan namun si lelaki itu tabah meneruskan perjalanan…

Alhamdullilah dengan izin allah si lelaki sampai jua ke rumah si gadis….maka si gadis melayan si lelaki dengan baik sekali……namun sedang rancak berbicara dan berkongsi cerita..tiba2 suasana bertukar menjadi tegang…mereka telah bergaduh kerana hal yang kecil ..semuanya bermula dari cemburu…

Si gadis cuba menenangkan perasaan si lelaki namun tidak berjaya…..si lelaki berasa tercabar kerana selama ini dia telah banyak memberi peluang kepada si gadis…si gadis  terus meminta maaf dan menerangkan salah faham tersebut…namun si lelaki tidak mahu dengar…

Hujan di luar rumah semakin lebat…..bunyi guruh semakin kuat…suasana bertukar muram seolah2 memahami pergolakan sepasang kekasih yang telah 3 tahun bersama……
Tiba dalam keadaan hujanlebat itu si lelaki lantas keluar rumah…memecut motor….meninggalkan si gadis yang terkejar2 dalam kehujanan itu…namun sia2….si lelaki lebih pantas memecut motor…

Si gadis terus menangis dalam hujan lebat itu….sedih…tapi bukan sedih di tinggalkan dalam hujan tapi sedih kerana risau kan keadaan lelaki itu yang meninggalkan nya dalam kedadaan marah, memecut motosikalnya dengan laju…..dalam keadaan hujan lebat begitu…..macam2 bisa terjadi..dan si gadis tidak mahu membayangkannya….

Keluarga si gadis…pantas mendapatkan si gadis dan menenangkanya…..namun si gadis tetap menangis…hatinya berdebar2…hujan tidak berhenti… malah turun mengiringi air mata si gadis…sekelipmata kegembiraan yang berbulan2 di tunggu menjadi air mata dalam sekelip mata….

Si gadis tidak henti2 mendail no lelaki itu…..namun tiada jawapan…sms yang di hantar juga tidak berbalas…namun si gadis tetap berusaha….sehingga mendapat jawapan..namun hampa…hujan makin lebat….dan hari semakin gelap…..si gadis trus mencuba namun tiada jawapan…..malah ketika si gadis menaip luahan ini belum ada  berita daripada si lelaki….

Tiba2….sedang si gadis sedih menanti jawapan..tiba2….hp nya berbunyi…….Ya allah ….hampir pengsan si gadis menerima berita si lelaki telah meninggal dunia akibat bertembung dengan lori…..seluruh tubuh lemah tak bermaya….baru tadi mereka bertemu…ketawa…bercanda…kemudian bergaduh besar…..lalu sekarang berita kematian si lelaki yang di terima…..

Lebih menyayat hati…si lelaki yang cedera parah sebelum meninggal dunia di tempat kejadian….asyik menyebut nama si gadis….

Si gadis terus menangis….hampir meraung…walau di tenangkan oleh keluarganya….namun sebanyak manna pun tangisannya…sekuat mana pun raungannya….yang pergi tetap tidak kan kembali……yang mati tidak mungkin hidup kembali…….

Dan tarikh 1.1.11 terus di ingati……..pembukaan tahun yang dimulai dengan kegembiraan awalnya namun di sudahi dengan tangisan akhirnya…..

*********

Moral of the story :
Jika ada salah faham selesaikan lah dengan cara yang terbaik…

jangan buat tindakan yang terburu2 yang  akan membuat kita mnyesal…

dan yang paling penting…

Jujur dalam setiap perhubungan kita tidak kira lah dalam 

persahabatan….percintaan….perkahwinan…hatta kekeluargaan sekalipun….

jangan sesekali sakiti hati orang yang kita sayangi dan cintai….

kerana jika hati mereka di sakiti…sukar untuk di ubati….

hargai orang kita sayangi dan cintai sementara masa mereka masih hidup…..

sementara kita boleh melihat mereka…mendengar suara mereka….

berkata2 dengan mereka….kerana sekali mereka pergi meninggalkan kita…

tak mungkin mereka akan kembali 

walau air mata darah sekalipon yang kita keluarkan….
"

Wednesday, April 20, 2011

: : Kasihi dan sayangilah kedua ibu bapa kita : :

Ibu Ayah
Bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup
sayu
Kudusnya kasih yang engkau
hamparkan
Bagaikan laut yang tak
bertepian

Biarpun kepahitan yang telah
engkau rasakan
Tidakpun kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami
semua anak-anakmu
Dari kecil hingga dewasa
Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu telah terkorban
Tak dapat ku balas akan semua
ini
semoga Allah memberkati
kehidupan ayah ibu

Ibu Ayah
Kau ampunilah dosa-dosaku
Andainya pernah menghiris
hatimu
Restumu yang amat aku
harapkan
Kerana di situ letaknya
syurgaku
Kau banyak melayani kenakalan
anak-anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku
kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasih sayangmu sungguh
bernilai
itulah harta yang kau berikan
Ayah dan ibu
Dengarlah rintih hatiku
Untukmu ayah dan ibu
Kasihanilah Tuhan, ibu yang
telah melahirkan diriku
Bahagiakan kasih ayah ibu
sewaktu kecilku
Semoga bahagia ayah ibu di dunia
dan akhirat sana
Kasihnya ibu membawa ke syurga
Berkorban nyawa tanda kasihnya
Berkorban raga rela binasa

Kasihnya ayah tak sanggup
berpisah
Dan kasih anaknya berkorban nyawa
Biarlah jiwa akan tersiksa
Ikhlas dan rela asalkan bahagia

Terima kasih duhai ayah dan
ibuku tersayang
Diatas setiap segala
pengorbanan serta setiap
titis air susu yang telah
membesarkan kami..

kakak sayang abah n mama..muahx!







Ya Allah..
peliharalah kesihatan dan kesejahteraan kedua ibu bapaku..
kasihi mereka sebagaimana mereka mengasihiku..
bahagiakanlah mereka..
aku ingin sentiasa melihat bibir mereka mengukir senyuman..
aku tak ingin melihat mereka berduka..
jadikanlah aku seorang anak yg taat pada kedua ibu bapaku...
amin ya rabbal alamin...

P/S^1 : Rindu sgt kat abah n mama..
P/S^2 : Sayangilah kedua ibu bapa kita selagi mereka masih ada..