Wednesday, January 5, 2011

: : Serlahkan bakat memasak anda : :

Haha..tajuk entry x leh blah kan..masa sem break ari tu, saye sgt la bosan dok umah..x tau nk watpe..so, dpt idea nk main masak2 (main2 pn jadi gak tau..haha)..saye pn kuar la bandar cari barang2 sket..tapi saye jenis x suke masak lauk-pauk, just lebih kpd appetizer..antara yg saye wat ialah puding triffle, makaroni bakar, salad buah pear n ada la 2 3 jenis lg..meh nk share resepi sket..resepi saye ni tersangat la simple..main campak2 pn bleh (logik ke camtu?pape je la)...

PUDING TRIFFLE (resepi ni ambik ngan kak ipar saye)

Bahan-bahan :
1 kotak susu full cream dutch lady
7 sudu tepung kastard
1 tin buah-buahan campuran (boleh juga guna buah peach n others) - diasingkan buah dan airnya
1 kek swiss roll (dipotong)
Gula secukup rasa

Cara-cara membuat :
1. Letakkan sedikit susu segar ke dalam mangkuk dan masukkan tepung kastard. Kacau hingga sebati kemudiaan ketepikan.

2. Panaskan susu segar yg selebihnya hingga mendidih. Masukkan tepung kastard yg telah dibancuh tadi. Masak sehingga betul-betul pekat. Tutup api.

3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek swiss roll hingga memenuhi semua ruang bekas. Basahkan dengan air buah-buahan tadi.

4. Tuangkan bancuhan kastard tadi ke dalam ke atas susunan kek tadi dan ratakan.

5. Letakkan buah-buahan campuran di atas bancuhan kastard.

6. Sejukkan sebelum dihidang.

cam ni la lebih kurang rupanya..gambar hiasan coz x ambik gambar pn wat ari tu..huhu...
P/S : selamat mencuba..nanti lain kali saye share resepi lain plak k...


Unedited - Version of myself

No comments:

Wednesday, January 5, 2011

: : Serlahkan bakat memasak anda : :

Haha..tajuk entry x leh blah kan..masa sem break ari tu, saye sgt la bosan dok umah..x tau nk watpe..so, dpt idea nk main masak2 (main2 pn jadi gak tau..haha)..saye pn kuar la bandar cari barang2 sket..tapi saye jenis x suke masak lauk-pauk, just lebih kpd appetizer..antara yg saye wat ialah puding triffle, makaroni bakar, salad buah pear n ada la 2 3 jenis lg..meh nk share resepi sket..resepi saye ni tersangat la simple..main campak2 pn bleh (logik ke camtu?pape je la)...

PUDING TRIFFLE (resepi ni ambik ngan kak ipar saye)

Bahan-bahan :
1 kotak susu full cream dutch lady
7 sudu tepung kastard
1 tin buah-buahan campuran (boleh juga guna buah peach n others) - diasingkan buah dan airnya
1 kek swiss roll (dipotong)
Gula secukup rasa

Cara-cara membuat :
1. Letakkan sedikit susu segar ke dalam mangkuk dan masukkan tepung kastard. Kacau hingga sebati kemudiaan ketepikan.

2. Panaskan susu segar yg selebihnya hingga mendidih. Masukkan tepung kastard yg telah dibancuh tadi. Masak sehingga betul-betul pekat. Tutup api.

3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek swiss roll hingga memenuhi semua ruang bekas. Basahkan dengan air buah-buahan tadi.

4. Tuangkan bancuhan kastard tadi ke dalam ke atas susunan kek tadi dan ratakan.

5. Letakkan buah-buahan campuran di atas bancuhan kastard.

6. Sejukkan sebelum dihidang.

cam ni la lebih kurang rupanya..gambar hiasan coz x ambik gambar pn wat ari tu..huhu...
P/S : selamat mencuba..nanti lain kali saye share resepi lain plak k...

No comments: